Category: Charadriiformes

Radio telemetry as a tool for impact assessment of wind farms: the case of Little Terns Sterna albifrons at Scroby Sands, Norfolk, UK

Little Tern (Sterna antillarum) Science Article 4 abstract Many seabirds travel widely to exploit variably distributed prey resources, utilizing even profitable patches only briefly as prey become available. Assessing the relative importance of areas occupied by wind farms relies on sufficient survey effort to increase the probability of detection and later assessment to an acceptable […]

Habitat selection and nesting association in four species of Charadriiformes in the PoDelta (Italy).

Little Tern (Sterna antillarum) Science Article 2 abstract Colony, nest site selection and interspecific associations of four breeding Charadriiformes werestudied in the Po Delta, Italy, in 1991. Physical characteristics (such as length, size, distance from mainlandand other islands, occurrence of small dunes, etc.) of eighteen islands and two peninsulas were considered;random points were selected on […]

Status and conservation of the Little Curlew Numenius minutus onits over-wintering grounds in Australia

Little Curlew (Numenius minutus) Science Article 1 abstract The Little Curlew Numenius minutus, the smallest member of the genus Numenius, is strongly migratory with a restricted breeding range in eastern Siberia and wintering grounds inAustralia and elsewhere in the South Pacific region Bellio, M.G., Bayliss, P., Morton, S. and Chatto R., Waterbirds around the world […]

Status and conservation of the Little Curlew Numenius minutus onits over-wintering grounds in Australia

Little Curlew (Numenius minutus) Science Article 1 abstract The Little Curlew Numenius minutus, the smallest member of the genus Numenius, is strongly migratory with a restricted breeding range in eastern Siberia and wintering grounds inAustralia and elsewhere in the South Pacific region Bellio, M.G., Bayliss, P., Morton, S. and Chatto R., Waterbirds around the world […]

Spatial patterns in at-sea behaviour during spring migration by little gulls( Larus minutus) in the southeastern North Sea

Little Gull (Hydrocoloeus minutus) Science Article 1 abstract At-sea distribution of seabirds has been studied on different scales and with different focus in many parts of the world. However, factors and/or processes causing certain patterns are often not easily explained. This also holds true for fast migrating species of international conservation concern, such as the […]

Spatial patterns in at-sea behaviour during spring migration by little gulls( Larus minutus) in the southeastern North Sea

Little Gull (Hydrocoloeus minutus) Science Article 1 abstract At-sea distribution of seabirds has been studied on different scales and with different focus in many parts of the world. However, factors and/or processes causing certain patterns are often not easily explained. This also holds true for fast migrating species of international conservation concern, such as the […]

Sex differences in Little Auk Alle alle parental care: transition from biparental to paternal-only care

Little Auk (Alle alle) Science Article 1 abstract Understanding differences in male and female care in biparental care systems can help interpret the selective pressures that shape parental strategies. We examined Little Auk Alle alle parental care at a breeding colony during the chick-rearing and fledging periods by conducting observations on marked, known-sex pairs, and […]

Parental condition, brood sex ratio and differential young survival:an experimental study in gulls ( Larus fuscus)

Lesser Black-backed Gull (Larus fuscus) Science Article 2 abstract Empirical evidence is growing that the offspring sex ratio in birds can be biased in relation to the body condition of parents during breeding. The sex ratio bias may come about because (1) the actual production of the two sexes may be skewed and/or (2) there […]

The nominate Lesser Black-backed Gull Larus fuscus fuscus, a gull with a tern-like feeding biology, and its recent decrease in northern Norway.

Lesser Black-backed Gull (Larus fuscus) Science Article 3 abstract In northern Norway, Larus fuscus fuscus feeds mainly offshore on the wing on pelagic fish and fishery discards. It avoids competition with other large gulls for concentrated stationary food sources such as garbage dumps and fish-factories. It is also inferior to the Herring Gull L. argentatus […]